vineri, 18 noiembrie 2016

Ingenuitate farmaceutică


Dacă avem nervii atât de antrenaţi încât să urmărim televizorul chiar şi în timpul calupurilor publicitare, vom constata cu ochiul liber că brava naţie română, datorită unor obscure şi mârşave conspiraţii, este pusă în pericol (din invidie, bineînţeles) de o mulţime de boli şi beteşuguri. Dureri de cap, dureri menstruale, colici, dureri articulare, dureri de spate, dureri de burtă, balonare, digestie leneşă, greaţă, diaree, constipaţie, febră, tuse seacă, tuse măgărească, insomnii, ficat nefortifikat, sângerare gingivală, sensibilitate dentară, infecţii urinare, infecţii ginecologice, pierderi de memorie, insomnii, etc. şi ş.a.m.d. 

Norocul nostru, al românilor, este că avem farmacii peste tot, cu preţuri accesibile, adică sensibil egale sau mai mari comparativ cu cele din restul UE. Acuma, nah, dacă avem farmacii, avem şi concurenţă şi dacă avem concurenţă, avem şi strategii de marketing şi publicitate. De ceva vreme, din cauza traseului frecventat, mă întâlnesc cu o farmacie cu un nume mai mult decât suav: Belladonna. Ia, va rog, incercaţi să repetaţi cu ochii închişi, în şoaptă: Bellaaaaa... donnaaa... Bravo, aşa! Aţi văzut o femeie frumoasă, răpitor de frumoasă? Super! Pentru că eu nu am reuşit decât să imi aduc aminte de Atropa belladona. Ştiu că ştiţi, de aia vă reamintesc:

Mătrăguna (Atropa belladonna) este o specie de plante erbacee, perene prin rizom, care face parte din genul Atropa, familia Solanaceae, alături de Mandragora officinarum. Mai este denumită și beladonă, doamna-codrului sau doamnă-mare, cireașa-lupului, iarba codrului sau țilidonie. Substanțele active sunt reprezentate de alcaloizi, în special hiosciamină, atropină, scopolamină, beladonină. Produsele farmaceutice bazate pe extracte de beladonă sunt indicate pentru combaterea colicilor gastrointestinale și a spasmelor biliare. În prezent nu se mai utilizează în medicina populară din cauza toxicității neobișnuit de mari.

În limbaj popular, toxicitate neobişnuit de mare vrea să zică adicătelea, mă-nţelegi, că belladonna sau mătrăguna e otrava curată.Iar sloganul ne lămureşte definitiv: O farmacie cu preţuri foarte mici! Evident, dacă iei ce şi cât trebuie, a doua oară nu mai ai nevoie. Adică nu mai ai nevoie niciodată. Absolut nicodată. Te cureţi pentru eternitate... Păi se poate mai economic de-atât?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu