sâmbătă, 16 martie 2013

Minunata simplitate a minţii de jurnalist

 Acum două zile a avut loc decesul tragic al Michaelei Niculescu, o tânără în vârstă de 31 de ani. Cauza - ciroză hepatică severă. Faptul că Michaela era absolventă de Oxford, dar şi fostă vedetă a emisiunii pentru copii "Abracadabra", a avut pentru unii jurnalişti acelaşi efect ca o halcă de carne proaspătă asupra unor câini comunitari. Cei mai aprigi s-au repezit asupra tristului eveniment, să apuce o bucată pentru un articol. O jună profesionistă de la "Libertatea" a reuşit să înşface o informaţie şocantă, pe care s-a grăbit s-o împartă în marea ei milostenie şi înţelepciune, cu publicul - dânsa a aflat că de fapt Michaela putea ATÂT DE SIMPLU să fie salvată!

"Avea toate şansele să se trateze fiind un om tânăr, un om neinfectat viral. Prezenţa la medic şi evaluarea periodică aşa cum se face tuturor pacienţilor, ar fi fost salvatoare. Probabil că ar fi ajuns la transplant hepatic pentru că evoluţia naturală a bolii către asta duce, dar ar fi putut fi salvată", a concluzionat dr. Gabriela Smira în cadrul emisiunii "Drept la ţintă".

Deci tot ce ar fi avut nevoie Michaela era un transplant hepatic. În cuvinte pe care să le înţelegem şi noi, un ficat nou i-ar fi fost de ajuns. Îm mintea flămândă de justiţie a jurnalistei citate mai sus, care oricum, din modestie, nu a semnat articolul, transplantul hepatic se face cu ficat de la carmangerie. Dânsa ştie că etapa de pionierat în care pentru transplant un om viu avea nevoie de ficatul unui om încă viu (dar în pragul morţii) a fost demult depăşită. Da, ar fi fost atât de simplu!

Propunem ca doamna sau domnişoara de la Libertatea să primească titul de transplantolog Honoris Causa. Pardon, Horroris Causa... De asemenea, îi sugerăm că ar putea primi un Nobel dacă ar reuşi să-şi facă şi ea un transplant de creier. Se ştie că porcul este nu numai foarte inteligent, dar şi foarte aproape de compatibilitate fiziologică cu omul...