miercuri, 15 februarie 2012

Alfred Hitchock şi băţul de chibrit

Pentru început, trebuie să vă amintiţi de filmul North by North-West. Ăla în care bandiţii vor să-l calce pe Carry Grant cu avionul, într-un lan de cucuruz. Acum vă puteţi aminti şi de faptul că de-a lungul întregului film, Carry flirtează cu domnişoara blondă din imaginea alăturată, care este metresa banditului-şef. Pe numele ei de actriţă Eva Marie Saint (pentru pretenţioşi).

Momentul în care tensiunea erotică atinge maximul nu este în cuşetă, unde Carry Grant petrece o noapte presupunem furtunoasă, ci în vagonul-restaurant. Aici, după un schimb de replici care pe vremea respectivă aduceau a agaţament fără perdea, iar acum ar părea un dialog banal despre condiţiile de trafic şi starea vremii, maestrul Alfred Hitchock strecoară un element pe cât de mic, pe atât de aţăţător - un băţ de chibrit. Să revedem scena, care se defăşoară cu încetinitorul:

Duduia... scoate... din port-ţigaret... o ţigară. Îl priveşte pe Carry Grant... adânc... în... ochi. Carry Grant tresare... şi scoate... chibriturile. Aprinde un chibrit... Întinde mâna către dududie... ea îi învăluie... delicat... mâna... ... ... Îşi aprinde ţigara... trage... adânc... şi apoi... suflă... în chibrit. Carry Grant ridică... uimit... sprânceana... stângă.

V-aţi prins? Credem că majoritatea da, dar de siguranţă, să traducem în limba engleză sfârşitul scenei, sau mai bine-zis replica nerostită a Evei Marie Saint când suflă în băţul de chibrit: "I... blow... your... stick."

P. S. Dacă tot nu v-aţi prins, căutaţi pe Wikipedia. Este posibil să nu găsiţi nimic nici acolo.