marți, 6 decembrie 2011

Români celebri furaţi de alte naţii - Vasile Scuturăpară

Românii au ajus să fie criticaţi tot mai mult pe plan internaţional şi nu de puţine ori principala acuză este că ar fi hoţi. Prostovaniada s-a decis să lupte contra acestor acuzaţii şi deschide astăzi un serial documentar care să arate cum de multe ori, cei care ne critică, ne-au furat pur şi simplu geniile naţionale. Vorbim astăzi despre anonimul Vasile Scuturăpară, devenit celebru sub pseudonimul William Shakespeare.

Scuturăpară s-a născut pe plaiurile Moldovei, cel mai probabil în judeţul Vaslui. După cum o arată şi numele, familia tatălui său se îndeletnicea cu scuturatul perelelor, o bogăţie naturală a acelor meleaguri. Tatăl lui Vasilică a văzut potenţialul acestei activităţi şi a pus bazele unei mici afaceri, care consta în scuturatul perelor coapte în gura drumeţilor osteniţi, care poposeau în livada sa. Vasilică, ca toţi fraţii săi, trebuia să presteze această activitate. Copiii, find mai uşurei, puteau scutura perele cele mai coapte, aflate în vărful crengilor, care erau mai subţiri şi mai greu accesibile.

Dar micului Vasilică, al şaptelea dintre cei 11 fraţi ai familiei Scuturăpară, nu era din cale-afară de încântat de această muncă. Simţea încolţind în el alte imbolduri, mult mai artistice decât scuturatul perelor. Ca să-şi verse năduful, obişnuia să îngâne "Pică pară mălăiaţă în gura lui Nătăfleaţă!", lucru care îi înfuria pe unii muşterii. Dar oricăte bătăi îi trăgea tată-său - şi se ştie că la Moldovase se bătea, nu glumă - micul Vasilică nu se lăsa. Până la urmă, tatăl său a consimţit să îl dea pe copil la şcoală, cu gândul de a-l face popă, fiindcă se arăta priceput într-ale cuvintelor.

Scoala de popi, nu ştie precis cum, în loc să-l cuminţească pe Vasilică, a stârnit în el multă curiozitate faţă de cele lumeşti. Psihologic, este uşor de înţeles, cum vorbitul în exces despre păcat te poate face din cale-afară de curios. Aşa că Vasilică, pe la vreo 14 anişori, a început să pândească fetele care se scăldau la râu şi cu vorbe meşteşugite, le-a sucit pe rând minţile. Capac la aceasta a pus atunci când a sedus-o pe fiica boierului Căpulică. Aşa ruşine boier Căpulică socotea că va fi spălată doar de sângele puşlamalei. Tatăl Scuturăpară, ca să-şi salveze odrasla, i-a pus acestuia o desagă cu merinde şi dându-i nişte bani, l-a trimis unde o vedea cu ochii. Aşa se face că Vasilică Scuturăpară a pribegiut câţiva ani prin Europa şi a ajuns în cele din urmă şi prin Ingliterra. Feluritele aventuri prin care a trecut au fost sursa lui de inspiraţie şi a început să scornească diverse poveşti. Aşa a ajuns Vasile Scuturăpară marele dramaturg William Shakespeare. Restul este prea bine-cunoscut.

Prostovaniada face un apel călduros la patriotismul cititorilor şi îi îndeamnă să popularizeze această poveste către prieteni şi cunoscuţi, pentru a ajuta la restabilirea adevărului istoric.Vă mulţumim şi vă pregătim noi dezvăluiri senzaţionale!

6 comentarii:

 1. Aşa. Şi de românul Nikola Tesla pe când?

  RăspundețiȘtergere
 2. Pe curand! nu vom uita nici un roman important!

  RăspundețiȘtergere
 3. Dan Diaconescu in direct! Senzational! :))

  RăspundețiȘtergere
 4. asteptam cu interes iesirea la iveala a adevarului istoric!

  RăspundețiȘtergere
 5. nu v-ati documentat bine. e Vasile Scuturasulita, pt ca vine de la Shake + spear.

  RăspundețiȘtergere
 6. Iubite Anonim(ă), totuşi verbul la persoana a III-a este "shakes"... Şi ştim cu siguranţă de istoria cu perele :D

  RăspundețiȘtergere