joi, 15 decembrie 2011

Români celebri furaţi de alte naţii (3) - John Staiînbec

Dublul laureat cu premiile Pulitzer şi Nobel pentru literatură John Steinbeck are şi el o porţie serioasă de gene româneşti. Varianta oficială cum că bunicul său era un emigrant german este acum infirmată de către descoperirea bătrânului Stainbec sau, mai precis, "Stai-în-bec". Iată cum stau de fapt lucrurile:

Bunicul din partea tatălului a lui John a emigrat în America ca mulţi alţii, în căutarea unei vieţi mai bune, care să-l scape de sărăcie. Vaporul cu care traversase oceanul era atât de plin, încât la bord izbucnise o epidemie de gripă care a secerat rapid multe vieţi. Întâmplarea a făcut ca una dintre victime să fie şi un emigrant german, pe nume Johan, care a fost îngrijit până în ultimele sale momente de bunicul viitorului scriitor, pe nume Ion.. Neamţul, singur pe lume, i-a lăsat românului mica sa avere, constând într-o pereche de ghete, două sfeşnice de argint, un briceag şi o reţetă de fabricat lumânări. Cel mai important s-a dovedit pentru moment paşaportul său, fiindcă nemţii, deja o comunitate majoritară în America acelor vremuri, treceau mult mai repede de formalităţile de emigrare. Aşa s-a transformat Ion în Johan.

Românul Johan a încercat diverse meserii, fără succes, deşi muncea pe rupte. Strângând în cele din urmă un mic capital, l-a investit într-un atelier de fabricat lumânări, bazat pe reţeţa defunctului tovarăş de călătorie. Lucrurile ar fi mers bine, dacă pe vremea când s-a născut micul John, viitorul mare scriitor, bunică-su n-ar fi falimentat spectaculos din cauza răspândirii becurilor electrice. Bătrânul n-a reuşit să acopere împrumuturile de la bancă şi ajuns în sapă de lemn, şi-a cam pierdut minţile. L-a declarat pe Thomas Edison, inventatorul becului electric, duşmanul său personal. Când îl vedea pe micul John făcându-şi lecţiile la lumina becului electric, în apuca câte o criză şi începea să mârâie "Stai în bec, stai în bec, că lumânările nu mai sunt bune!". Apoi pleca la crâşmă, unde după ce se îmbăta zdravăn, provoca râsetele clienţilor repetând în continuu "Stai în bec, stă în bec, staţi în bec!". Aşa s-a lipit de toată familia porecla "Stai-în-bec", ajunsă în documentele oficiale cu ortografia Steinbeck.

Echipa de documentare Prostovaniada a mai descoperit cu ocazia acestei investigaţii că John Steinbeck - Staiînbec este născut în aceeeaşi zi cu mine, şi anume 27 februarie. De asemenea, că a călătorit, ca şi mine, prin Rusia. Având în vedere Pulitzerul şi Nobelul lui John, aceste lucruri nu pot decât să ne facă să privim optimişti în viitor.

Râmâneţi aproape şi împărţiţi veştile bune şi celorlalţi!

2 comentarii:

  1. De fapt nu Edison a inventat becul ci doar l-a îmbunătăţit. Firma lui a fabricat primul bec cât de cât decent. Evident, faptul că avea bani (din alte invenţii brevetate) a ajutat enorm.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Light_bulb#Early_pre-commercial_research

    RăspundețiȘtergere