duminică, 11 decembrie 2011

Români celebri furaţi de alte naţii (2) - Cristofor Porumb

Americanii vor afla acum de ce ne datorează foarte mult, dacă nu chiar totul. Pentru că însăşi descoperirea Americii este isprava unui personaj prin vinele căruia nu doar că a curs sânge românesc, ci un sânge românesc celebru şi albastru. Prostovaniada a aflat, în urma unor noi investigaţii, că exploratorul Cristofor Columb era de fapt românul Cristofor Porumb.

Iar ceea ce vă va şoca şi mai tare este faptul că tatăl lui Cristofor Porumb era Vlad Basarab al III-lea, despre care am învăţat la istorie că i se mai spunea şi Vlad Ţepeş sau Dracula. Trebuie menţionat că numele Porumb pe care şi l-a luat tânărul Cristofor vine de la pasărea porumbel, şi nu de la planta agricolă originară din America. Vedeţi însă că şi această stranie coincidenţă grăieşte de la sine. Aşa a fost vrerea Celui de Sus. Dar pe vremea când Cristofor şi-a ales numele Porumb, nici măcar el nu bănuia unde îl va duce destinul.

Pentru a descâlci iţele istoriei, trebuie să menţionăm că micul Cristofor a fost fiul nelegitim al lui Dracula şi al unei fiice de boier român, pe nume Ana sau Ioana (cerficatul de naştere deteriorat nu a permis stabilirea cu exactitate a variantei corecte). Astfel se explică educaţia aleasă de care s-a bucurat Cristofor şi însăşi numele lui deosebit. Înainte de a fi extrem de ocupat cu sâcâirea turcilor cu diverse model de ţepe, tatăl lui Cristofor mai petrecea timp cu el şi aşa a apucat să-i dezvăluie o poveste aflată pe vremea când era ostatic la curtea lui Mahomed Cuceritorul. Acesta avea de la un pirat turc o hartă păzită cu mare străşnicie care arăta printre altele că mările lumii sunt unite unele cu altele. Cu alte cuvinte că Pământul este rotund. Ştiţi că pe vremea aia puteai arde pe rug, la temperaturi cuprinse între 250 - 300 grade Celsius, dacă ai fi zis aşa ceva, cel puţin în civilizata Europă.

Dracula nu se căsătorise cu maică-sa lui Cristofor fiindcă era obligat să exploateze căsătoria în scopuri politice, respectiv pentru a obţine o alianţă cu un alt regat, cum era obiceiul vremii. Asta nu i-a împiedicat să se vadă des şi tocmai fiindcă odrasla lui era cunoscută inamicilor, când lucrurile s-au complicat prin întemniţarea lui de către regele Matei Corvin, ibovnica lui Dracula şi fiul său Cristofor au ales să fugă din ţară, pentru ca să-şi păzească viaţa. S-au stabilit la Genova şi o vreme au reuşi chiar să corespondeze, cu ajutorul unui paznic de închisoare şi a al unor devotaţi porumbei călători. Tocmai de aceea şi-au şi luat numele de Porumb, mai apoi latinizat Columb.

Asasinarea lui Dracula i-a lăsat pe Cristofor şi mama lui lipsiţi de mijloace, aşa că o vreme tânărul s-a ocupat de negoţ. Astfel s-a prins că dacă ar găsi un drum mai scurt către ţinutul mirodeniilor, extrem de preţuite la vremea aceea, ar deveni bogat şi celebru. Aducându-şi aminte de povestea tatălui său şi de harta turcilor, Cristofor a început demersurile pentru realizarea unei expediţii maritime. Restul este binecunoscut.

La anul, în 2012, se vor împlini 520 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Porumb - Columb. Sperăm ca măcar cu această ocazie românii să fie recunoscuţi oficial ca descoperitori ai Americii şi să primească green-carduri şi vize SUA din oficiu. Pentru această, vă rugăm să popularizaţi acest material, trimiţându-l prietenilor şi cunoscuţilor.

Vă mulţumim pentru atenţie şi vă aşteptăm în curând pe Prostovaniada pentru noi dezvăluiri senzaţionale! De asemenea, dacă v-a plăcut articolul şi doriţi să nu le pierdeţi pe următoarele, vă invităm să vă înscrieţi pe acest site.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu