sâmbătă, 3 decembrie 2011

Christina Ricci îndrăgostită de un handicapat

De fapt, Christina Ricci îndrăgostită-lulea de un handicapat. N-aş fi îndrănit să utilizez cuvântul "handicapat" dacă nu l-ar fi utilizat chiar aşa americanii, cei mai polically corecţi dintre corecţii politici. Astfel iubitul Christinei este descris ca fiind "a developmentally-handicapped young man" - "un tânăr cu handicap în dezvoltare".

Aş fi un măgar dacă aş prelungi stupoarea cititorilor nespecificând că această dragoste şocantă este doar un film. Se numeşete Pumpkin (2001). Iar acest film este unul dintre cele mai handicapate filme, nu fiindcă este plin de persoane cu dizabilităţi, ci fiindcă atâta au putut regizorii. Care sunt persoane normale. Deci putem să-i numim fără a fi acuzaţi că am fi politically incorecţi, nişte handicapţi. Pentru că sunt doi: Anthony Abrams şi Adam Larson Broder.

N-am văzut filmul de la început, dar m-am sforţat să-l văd până la capăt, fiindcă nu înţelegeam dacă e naiv, dacă e pro-handicapaţi sau îşi bate joc de ei. Cică ar fi o comedie neagră. Uuuuups! Aşa înţelegem de ce în rolul frumoasei fatale este d-ra Christina Ricci, nimeni alta decât fiica ciudată a familiei Adams. De ce zdrobitorul inimii ei sănătoase şi generoase este "tânărul cu handicap în dezvoltare" Hank Harris, personaj cu farmecul lui Bill Gates, care i-o suflă pe Christina celui mai arătos mascul din şcoală, Sam Ball.

Hank Harris
Sam Ball
Astfel, după cum zice o gagică din film, Christina este absorbită "într-o relaţie contra naturii". Ceea ce ea admite. De fapt, este perfect normal, trebuie doar să ţinem cont că d-ra Ricci va rămâne veşnic ciudata fiică a familiei Adams. Şi atunci totul capătă sens. Recunosc, dacă n-aş fi citit prezentarea oficială a filmului, nu mă prindeam cât de subtil este. Cum adică mama "tânărului cu handicap în dezvoltare", când îl găseşte pe acesta în pat cu juna Ricci, zbiară la ea că e o târfă şi că i-a violat copilul. E un film, e o comedie, n-are nimic de face cu oamenii, deci nici cu părinţii unor copii cu probleme. Care altfel s-ar bucura din plin dacă aceştia ar avea parte de o viaţă normală, care include şi sex. Dar subtilul duo regizoral bagă mare, ne arată cum arătosul mascul, chiar dacă îl pocneşte de-i sar capacele pe micul problematic, este doborât finalmente de acesta doar cu o îmbrâncitură. Cade ameţit, se ridică, izbucneşte în plâns şi fuge de ruşine cu maşina. Plânge ca o fetiţă şi de aia pierde controlul volanului. Maşina rupe parapetul, cade de pe un mal abrupt, ia foc şi explodează în aer, de două ori! O dată pentru naşu', pardon, regizoru' mare şi-ncă o dată pentru naşu', hîc, pardon, regizoru' mic!

Christina fuge disperată pe holul unui spital. Am zice că spre morgă. Neeeeee! E o comedie neagră, Christina fuge spre salonul unde zace arătosul zdrobit, ars, explodat şi scufundat, care fiindcă e arătos, doar a paralizat. Nici măcar un pic de funingine pe sprânceană. (N-a ars de viu deoarece, din p.d.v. ştiinţific, dacă au loc două explozii succesive, a doua o anulează pe prima). Încă o dată urale pentru duetul regizoral, că merită! Aşa da, comedie! Neagră, dom'le, ca ochii lu' Christina Ricci. Fiind comedie, nu ne mirăm că paralizatul devine milos şi antrenează echipa de tineri cu probleme. Că ăştia câştigă campionatul de băieţi cu probleme e doar tipic hollywoodian. Este normal şi firesc ca paralizatul să o îndemne generos pe Christina, cea pe care o acuzase că l-a neneorcit, să-l ia pe ălălantu, ăla micu, că eu super-băiat. Mama lu' băiatu' se înmoaie şi ea în inima ei de scorpie şi este de acord ca fiu-su să mai facă sex cu fata aia normală, dacă altfel nu se poate. Fiind vorba, repetăm, despre fiica familiei Adams, este perfect credibil.

OK. Dacă nu citeam prezentările oficiale, ziceam că filmul îşi bate niţel joc de persoanele cu diverse probleme. Dar el de fapt a fost sponsorizat şi spijinit de nişte instituţii de binefacere. Ale căror capi au simţul umorului şi ştiu că acesta este sănătos. Iar dată fiind rata înaltă a IQ-ului adolescenţilor americani, ăştia, văzând filmul, au nominalizat-o pe Christina la premiul Teen Choice Award for Choice Actress, whatever that is...

Fiind vorba de o comedie neagră în sprijinul (!??!) unei cauze nobile, înţelegem de ce, chiar dacă nu a scos bani în cinematografe, filmul a ajuns un hit cult. Este oficial, fiindcă aşa declară site-ul oficial. De unde înţelegem încă o dată de ce a fost supranumită America "Ţara tuturor posibilităţilor"...

P.S. Şi filmul Bruno cică ţine cu gheii, bătându-şi feroce joc de ei. Dar despre asta, pe data viitoare.

3 comentarii: