luni, 21 noiembrie 2011

Cumpăna din viaţa ta

Cele mai multe accesări ale acestui articol vor fi ale celor care cunosc sensul figurat al cuvântului "cumpănă". Este, într-adevăr, un cuvânt mai rar, deja un arhaism. El revine în cotidian doar cu ocazia unor excursii rustice, când mai recunoaşte câte un turist o fântână cu cumpănă (oricât aţi vrea, nu puteţi evita aşa-zisa cacofonie).Dar ca să ajungem la esenţă, să ne holbăm puţin la explicaţia din DEX:

CÚMPĂNĂ, cumpene, s. f. 1. Dispozitiv format dintr-o bârnă mobilă de lemn așezată pe un stâlp înalt, având legată la un capăt o greutate pentru echilibru și la celălalt o găleată, cu ajutorul căruia se scoate apa din fântână. 2. Cântar format dintr-o pârghie cu brațe egale și o limbă care oscilează la cea mai mică aplecare a talerelor. ◊ Expr. A arunca (ceva) în cumpănă = a aduce (ceva) ca argument decisiv în rezolvarea unei probleme. A trage (greu) în cumpănă = a avea importanță (mare). A fi (sau a sta) în cumpănă = a șovăi în luarea unei hotărâri. (Înv.) A pune (pe cineva) în cumpănă = a pune (pe cineva) în încurcătură. ♦ Echilibru. ◊ Loc. adj. și adv. (Despre arme) În cumpănă = în cumpănire. ◊ Expr. A ține (ceva) în cumpănă = a ține ceva în poziție suspendată, făcând să balanseze. ♦ Fig. Limită, măsură; moderație. Trebuie să aibă omul, în ființa lui, buna cumpănă a înțelepciunii. 3. Simbol al justiției, reprezentat printr-o balanță. ♦ Una dintre constelațiile zodiacului, reprezentată printr-o balanță. 4. (În sintagmele) Cumpăna apelor sau cumpănă de ape = punct înalt de teren de unde apele își trag izvorul și de unde se separă, pornind la vale pe unul dintre cele două versante. Cumpăna nopții = miezul nopții. 5. Nume dat unor instrumente folosite la verificarea direcției orizontale sau verticale a unui obiect; nivelă cu bulă de aer. 6. Fig. Soartă (rea); primejdie, nenorocire; încercare la care este supus cineva. ♦ Ploaie mare, rupere de nori. – Din sl. konpona.
Sursa: DEX '98 |

Acum v-a sunat desigur clopoţelul şi v-aţi adus aminte de expresii de genul "a sta în cumpănă" - a fi nehotărât, "a fi în cumpănă" - a fi într-o situaţie grea, incertă, cu posibilitatea de a se sfârşi prost, etc. etc. etc. Cel mai des o veţi întâlni la babe care sunt pricepute la ghicitul în cărţi. Dar cum nimeni dintre noi nu merge oficial la şedinţe de magie albă-neagră, ne facem că nu ştim de acest aspect. Totuşi, ca să nu părem inculţi, specificăm că dacă la o şedinţă de ghicit în cărţi ţi se spune "ai o cumpănă" este evident că te afli într-o situaţie nasoală...


Nişte publicitari care nu merg la ghicit în cărţi,  n-au citit "Poveşti nemuritoare" şi au sărit direct la Jules Verne în copilărie, necunoscând această espresie, au scornit un slogan cinstit, adică banal şi fără fasoane: "Zi de zi în viaţa ta". O să bat câmpii altă dată despre marea aiureală cu sloganele şi inutilitatea lor şi zic că acest slogan cinstit este aferent produsului apă plată/chioară comercializată sub denumirea "Cumpăna". Avem astfel construcţia morfologică "CUMPĂNA - Zi de zi în viaţa ta". Sau altfel spus, viaţa ta e într-o situaţie îngrijorătoare zilnic. Dacă îi cunoaşteţi pe fetele şi flăcăii de la marketingul Cumpenei, poate le transmiteţi că ar fi foarte bine să schimbe sloganul. Sau să renunţe pur şi simplu la el. Voi povesti cu proxima ocazie de sloganele sunt ca Paracetamolul la pneumonie, adică nu prea ajută... Până atunci, să n-aveţi nici o cumpănă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu