sâmbătă, 19 martie 2011

Broască şi cultură


Din lipsă de acces la televizor (iţs complicheited), am răsfoit un roman sau carte, cum vreţi să-i zicem, aşa să-i rămână numele, de Michel Houllebecq. Această carte am luat-o de la manifestarea popular-locală SCHIMBUL DE CĂRŢI, ca să nu plec cu mâna goală.
Cartea se cheamă PLATFORMA şi este un amestec de pornoşag şi pseudo-psiho-socio-analiză în termeni de marketing despre industria turismului francez în mod special şi mondial în general. Pentru curioşi, partea "erotică" este un bun material de critică feministă acerbă, exprimând o poziţie masculină mai mult decât dominatoare. Adică cititorii care se pot identifica cu personajul înţeleg din poveste că dacă eşti un moştenitor plictist al averii unchiului şi mergi într-o excursie exotică fără nici un scop, dai peste o personajă feminină nu numai docilă, dar şi voluntar-servilă din punct de vedere ... să zicem erotic, ca să putem trece peste acest aspect. Aaaa, şi cu tente bisexuale, dar numai ca să-i fie pe plac iubitului... Şi cu asta am scăpat şi trecem la esenţa postării.

Ce mi-a plăcut este că personajul (principal, se-nţelege), este un domn angajat într-o instituţie culturală care acordă burse (culturale, se-nţelege), un domn total plictist de meseria asta guvernamentală. După câteva menţiuni modeste, personajul ne informează că într-o zi, fiind fericit, a aprobat nonşalant o cerere a unui artist care dorea o finanţare pentru o manifestare culturală constând în eliberarea unor broaşte pe nişte cărţi de joc, preferabil tarot, în bazine de mozaic care au înscrise pe fund numele unor cunoscute somităţi (aţi observat pleonasmul discret?), gen Schopenhauer, Shakespeare, Galileo Galiei, etc. Bineînţeles, majoritatea banilor umau să fie cheltuiţi pe cărţi de joc, iar restul pe broaşte, la rândul lor perisabile...

Probabil trebuia să mă opresc aici, dar nu m-am putut abţine să nu remarc faptul că între proiectele culturale franceze şi cele româneşti nu este nici o diferenţă. În ambele ţări, ele sunt extrem de profunde şi educative.Dacă au loc în bazine pavate cu mozaic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu